Alan Adı Satın Alırken Nelere Dikkat Edilmelidir?
Yeni bir web sitesi kurmak isteyen herkesin web terminolojisine ve yapılması gerekenlere sırasıyla hakim olması gerekir. Öyle ki yapılacak tek bir hata, bütün çabalarınızın uçup gitmesine neden olabilir.
Web sitenizin içeriğine karar verdikten sonra ilk yapmanız gereken alan adını belirlemektir. Seçeceğiniz alan adı sizin internetteki kimliğiniz olacaktır. Tıpkı bir bebeğin doğumu ve ona verilen isim gibi.
Alan Adı (Domain) Nedir?
Web sitenizin internetteki kimliğine alan adı yani domain denir. Nasıl ki her insanın bir ismi varsa, her web sitesinin de aynı şekilde bir adı olur. Alan isimlerinde -ı, -ö, -ü, -ş, -ç gibi Türkçe karakterler, /, ?, * gibi semboller ve farklı dillerin alfabelerinde yer alan karakterler yer almaz. Yani İngiliz dilinde olmayan hiçbir şey, alan adında yer alamaz.
Alan adını seçmek, web sitenize kimlik vermek, onu internet dünyasında tanıtmak demektir. Bu yüzden alan adı seçerken dikkatli ve kararlı olmanız gerekmektedir. Alan adını seçerken göz önünde bulundurmanız gereken kriterleri sizin için derledik. Alan adı nasıl seçilir, ne yapılmalıdır, birlikte inceleyelim.
-Web sitesi içeriğine uygunluk: Web sitenize isim seçerken, sitenizin içeriğini ve işlevini de göz önünde bulundurun. Örneğin hedef kelimelerinizi belirleyin ve içerisinden size en uygun olanlarını seçerek isim alternatifleri üretin. En akılda kalıcı ve web sitenize en uygun ismi tercih edin.
-Alan adını kontrol edin: Web siteniz için harika bir isim buldunuz. Peki ya öyle bir web sitesi zaten varsa veya biri sizden önce çoktan düşünüp kayıt ettirdiyse? Bu gibi durumları yaşamamak için isim alternatiflerini bir yere not edin ve alan adını sorgulayın.
-Uzantıları iyi kontrol edin: Alan adı sorgulama işleminde tercih edebileceğiniz pek çok uzantı karşınıza çıkacaktır. Burada dikkat etmeniz gereken, .com, .net, .org, .info gibi en alışılagelmiş ve en yaygın uzantıları tercih etmenizdir. Alan adınızı seçtiğiniz uzantıdan tescil ettirdikten sonra sıklıkla kullanılan diğer uzantıları da almanızı tavsiye ederiz. Örneğin .com uzantılı alan adınızı tescil ettirdiniz diyelim, eğer müsaitse alan adınızın .net, .org, .info gibi uzantılarını da alın. Bu işlemin size iki yararı var. Birincisi aldığınız tüm uzantıları, kullanacağınız adrese yönlendirebilirsiniz. İkincisi ise sizin alan adıyla ve içeriğiyle web sitenize benzer kopya bir sitenin de daha baştan önüne geçmiş olursunuz.
Uzantılar hakkında kısa bilgiler:
.com : En çok tercih edilen domain uzantısıdır, çoğunlukla ticari amaçlı kullanılır.
.net: Açılımı network olan domain uzantısıdır.
.org: Organizasyon anlamına gelen domain uzantısıdır.
.gov: Açılımı government olan, devlet kuruluşlarının kullandığı domain uzantısıdır.
.biz: Açılımı business olan domain uzantısıdır.
.info: İnformation/bilgi anlamına gelen domain uzantısıdır.
.edu: Eğitim ile ilgili kurumların kullandığı domain uzantısıdır.
.tv: Genellikle televizyon endüstrisi tarafından tercih edilmektedir.
.co: Açılımı company olan domain uzantısıdır, genellikle girişimci şirketler tercih etmektedir.
.cc: .com uzantısına alternatif olarak kullanılmaya başlanmıştır.